školská záhrada

15.11.2018 18:24

Uzávierka prihlášok k zapojeniu sa do školskej záhrady 16.11.2018

Oznamujeme, že sadenice pre šk. záhradu budeme distribuovať od 19.11.2018.

Spolu so sadenicami obdržíte náradie určené k výsadbe a informačnú tabuĺu o projekte.

Upozorňujeme, že ihneď po výsadbe je dôležité spraviť fotodokumentáciu školskej záhrady a zaslať na náš mail

skolskeovocie@valman.sk

 

7 tipov od skúsených ovocinárov, aby sa ujali nové stromčeky

 

Tipov, ako vysádzať ovocné dreviny, je neúrekom. Čo keby ste to urobili inak? Jednoduchšie, praktickejšie, ale o to efektnejšie.

1 Príprava pôdy

Každý pestovateľ vie, že na hnojenie je najlepší maštaľný hnoj - čerstvý alebo drahý granulovaný. Použiť však môžete aj kompost. Aby ste ním ušetrili, dajte ho len do jamy pri samotnej výsadbe stromčekov. Nahradiť ho môžete aj hnojivým roztokom s obsahom humínových a fulvo kyselín.

2 Nezabúdajte na vodu

Doprajte ju sadeniciam nielen po výsadbe, ale aj tesne pred ňou. Na pár hodín ponorte korene stromčekov do vody a nechajte ich poriadne sa napiť. Aby si korene ihneď po vysadení vytvorili poriadnu spleť vlásočníc, treba ich mierne skrátiť. Pomocou takto upravených koreňov budú mladé stromčeky lepšie absorbovať dôležité látky z rozhodeného kompostu.

3 Veľkosť jamy

Už dávno neplatí, že výsadbové jamy musia mať rozmer 1 x 1 m s hĺbkou 0,4 m. Táto metóda je síce správna, ale veľmi náročná na čas aj prácu. Od ovocinárov z praxe vieme, že postačí výsadbová jama veľkosti desaťlitrového vedra. Korene tak či tak treba skrátiť, takže veľkosť jamy prispôsobíte ich rozmerom.

4 Opora nadovšetko

Mladé stromčeky pôsobením silného vetra sú náchylnejšie na vyvrátenie.  Doprajte im teda oporu v podobe silného kolíka. Umiestnite ho vždy zo severnej strany. Cenovo prijateľné sú agátové koly, ktoré sú pevné a v pôde i veľmi trvácne.

5 Ochrana proti ohryzu

Najlacnejší a praktický spôsob, ako zabrániť ohryzu je použitie pletiva s drobnými okami. Vyskúšať môžete aj náter s repelentným účinkom proti ohryzu kôry.

 

6 Náter proti poškodeniu kmeňa

Ďalšia práca, ktorú by ste nemali zanedbať, je biely náter kmeňa. Ochráni ho počas slnečných dní pred prasknutím v dôsledku vyšších výkyvov teplôt medzi dňom a nocou. Použite na to vápno.

7 Pozor na miesto štepenia

Prihŕňanie miesta štepenia na ochranu pred vymrznutím malo v minulosti svoj význam. Niektorí pestovatelia to dnes už nerobia. Zimy už dávno nie sú to, čo boli. Nepraktizujú to z dôvodu rizika poškodenia kmeňa. Ten môže v spôsobených ranách ľahšie podľahnúť choroboplodným zárodkom